Agenda

Iberia la musica y el arte

Tijdens de expositie van pastels, zeefdrukken en etsen van de hand van Adri Frigge, zullen de eerste zes delen van de Iberia van Isaac Albéniz uitgevoerd worden door pianist Ruud Bouman. De werken van Adri Frigge die tijdens het concert ook in detail geprojecteerd en besproken worden, zijn geënt op deze schitterende en beeldrijke pianocompositie van Isaac Albéniz.

Door: Mattie De Schepper

Eerdere samenwerking tussen deze twee bevlogen kunstenaars resulteerde in een doorleefde vertolking van Debussy's werk en in een groot aantal waardevolle grafische werken. Daar ik, tot mijn grote spijt, zondag 23 april verhinderd ben om dit bijzonder evenement bij te wonen kreeg ik de kans om aanwezig te zijn bij een instudeer sessie. Dit gebeurde afgelopen vrijdag. Ik hoefde in Mariëndael maar op het geluid van de pianoklanken af te gaan.
Het voelde als een groot voorrecht. Wetende dat dit werk menig pianist afschrikt zat ik vol bewondering op het puntje van mijn stoel. Ruud Bouwman speelt deze muziek alsof hij Albéniz zelf gekend heeft en zich helemaal kan inleven in diens impressionistisch verhaal. Er was geen bladmuziek te zien. Hij speelde alles uit zijn hoofd. Toen ik Ruud Bouwman vroeg over hoe hij zich deze - toch veeleisende - compositie eigen maakte, vertelde hij dat het hard werken was geweest en heel veel studie.
Iberia is een suite voor piano van de Spaanse componist Isaac Albéniz(1860-1909). Hij schreef het stuk in Parijs tussen 1905 en 1908, toen het impressionisme daar opkwam. Het werk kreeg zijn unieke karakter door het gebruik van Spaanse volksmuziek en Liszts transcendentale techniek. Zo staat het werk vol met dynamische tekens, grote sprongen, gedetailleerde aanwijzingen en grote akkoorden. De "Twaalf Muzikale Impressies", zoals het werk oorspronkelijk heette, werd geroemd door componisten als Debussy, Poulenc en Messiaen.
Zondag 23 april om 15:00 worden in de grote zaal van Mariëndael daarvan de eerste 6 delen uitgevoerd. Mis dit niet, het wordt, zeker in combinatie met het werk van Adri Frigge, een unieke kunstzinnige belevenis waar Sint- Oedenrode de primeur van heeft.
Terug naar agenda